Пчелин "Градина Вискяр"


header photo

Пчелин "Градина Вискяр"

произвежда и предлага пчелен мед, събран от стотици билки, дървета и треви. Пчелите имат достъп до ниви, градини, ливади в полето и предпланината. В района на пчелин "Градина Вискяр" има две реки и един микро язовир, допринасящи за богатството на флората.

link

Странен маточник
в пчелин "Градина Вискяр"

Здравейте,
Това е първата ми статия в новия ми сайт, посветен на пчелите в Пчелин "Градина Вискяр", както и на пчели, мед и кошери въобще. Сайта още не е доизчистен, но този маточник ме кара да изпреварвам нещата.
Тук ще ви покажа един странен маточник в пчелин "Градина Вискяр", който видях онзи ден, докато преглеждах кошерите с пчели.

Странен маточник кошер пчели

Наскоро мой съсед от друга махала ме извика да прибера един рояк пчели, заседнал в неговата градина. Пчелния рояк бе останал без майка, и тъй като се оказа голям, реших да го разделя на две. На другия ден - 26 юни, придадох по една пита с яйца, ларви, запечатано пило, млади и стари пчели, както и със запаси от запечатан мед и резервна перга. Не съм уеднаквявал миризми на различните пчели. Мина известно време и реших да проверя докъде са стигнали нещата с всяка една отводка. На 21 юли отворих единия кошер. Виждаха се пет разрушени вече маточници. Не търсих да видя майката, затворих кошера. Отворих другия кошер - на питата, която бях придал с яйца и пило, имаше няколко разрушени маточника. Реших, че положението е същото, както с първия кошер, заселен с половината рояк. И тъкмо да затворя и него, видях, че на съседната пита има запечатано търтеево пило. Търтеи не видях. А между него - пресен затворен маточник. При създаването на всяка отводка, освен придадената пита с яйца, пило, мед и пчели, в кошерището поставих празни изградени пчелни пити. Питата с маточника и търтеевото пило е точно такава празна в началото пита! На видеото по-долу се виждат нещата:
Какво се е случило с тази половина от пчелния рояк? Ако излязлата майка от маточник на придадената пита е загинала, нормално е пчелната колония да стане така наречената търтовка. Но времето за това е малко, според мен. И втори въпрос: Откъде се е взело яйцето за новия маточник?

На практика, в празната пита пчела работничка е снесла неоплодени яйца. И така се е получило търтеевото пило. Но откъде и как е получен този странен маточник? Какво се случва с тази отводка в пчелин "Градина Вискяр"?